Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
kanapki z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – de facto należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.