Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. nowa restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film