Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. informator o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film